Şu resimdekı şeyin sakın sıradan bir hamburger olduğunu düşünüp yanılgaya kapılmayın. Bu bizim evde bazen günü kurtaran ya da şöyle diyelim öğünü kurtaran ama aman pek sağlıksız diye düşünmeden yedirdiğim bir hamburger tipi. Şimdi eğri oturup doğru düşünelim hamburgerin o tüm sağlıksızlığına rağmen leziz cazibesine kapılmamak pek mümkün değil. Eh buna minik canavarlar da karşı duramıyorlar işte. Yemekle arası pek olmayan bizim küçük hanım içinde pizza ve hamburger diyince akan sular duruyor; hal böyle olunca hazır sevdiği bir şey var ama sağlıklısını nasıl yapsak acaba düşünceleri içerisinde pizza ve hamburger üretimi ev de başlıyor. Tamam hamburgerin şimdilik sadece köftesi evde ürettim ama Zeytin Ağacı'ından Sevgili Aslı'nın yaptığı ev yapımı ketçapı da yaparsam ve de belki ekmekleri de makinemle yoğurursam tam anlamıyla bir ev de yapılan hamburger üretmiş olacağım. Bir kere köftenin içinde kıymadan çok sebze var ama çocuk bunu bilmiyor masumane dışarda yediği ile aynı sanıyor. Ama ben anne olarak ona içim rahat daha sık ona bu hamburgerli hazırlıyorum. Böylece hem dolapta hazır olan köftelerle bunu hazırlamak pratik oluyor hem de öğün onun için bir şölene dönüşüyor. Eğer sizin de evde bir hamburger canavarınız varsa bir deneyin derim. Hele bir de yanında hamburgercilik oyununu oynarsanız olay çok keyifli oluyor: Ben hamburgerci o müşteri, geliyor hayali parayı uzatıyor, siparişini veriyor ve ben hazırlarken hanımefendi daha pişmedi mi şeklinde diologlarla oyunumuz renkleniyor, çocuk menüsü istediği için de dolapta halde hazırda bulunan süpriz yumurtaların oyuncakları bu iş için kullanılıyor (çikolatası mideye indiriliyor tarafımdan elbette). Sonunda hem hamburgerci hem de müşteri afiyetle hamburgerini yiyiyor.
Köftelerin özelliği ne derseniz;
Kabak, havuç, patates, bezelye ve mısırı düdüklü tenceremin buhar kevgirinde susuz haşladım bir kaç dakika. Sonra onları robota koyarak 1 adet yumurta ile beraber karıştırdım ve resimdeki püreyi elde ettim. 1 soğanı da robotta çekerek pürenin içine kattım. Sonra bu karışımı kıymaya kattım ve istediğim kıvamı bulana kadar da galeta unu ilave ettim. Tuzunu ve biraz karabiberi de koydum. Hepsini iri yuvarlak köfteler haline getirip derin dondurucuda sakladım. İhtiyaç halinde birer ikişer çıkarıp yağsız teflon tavada önlü arkalı ızgara yapıp hamburger ekmeğinin içinde marul , domates ve ketçap (bazen de mayonez) ile beraber buluşturuyorum.Eğer biz de yiyeceksek soğanı da bu buluşmaya dahil ediyorum.
No comments:
Post a Comment