"Çinli Turta" (Chinese Pie) anlamına gelen Paté Chinois'nın; kesinlikle bir Çin yemeği olmadığını söyleyebilirim :) Bu yemeğin, Quebec'te çalışan Çinli trenyolu işçilerinin, hem basit, hem ucuz ve hem de lezzetli olduğu için sıklıkla yaptıkları ve tarifin de zamanla yerel halk tarafından günümüze adapte edildiği söyleniyor. Fransız asıllı Kanadalıların geleneksel ve klasik tatlarından biri olan Paté Chinois (Pet Şinua) gerçekten de hazırlanması zor olmayan, basit ama çok lezzetli bir yemek.
Kıymalı, tavuklu ya da yalnızca sebze ve bakliyat kullanarak hazırlayabilirsiniz. Ben sarı mercimekli ve tavuklu olarak iki ayrı şekilde denedim, her ikisi de çok lezzetli oldu. Tadı biraz kumpiri andırıyor:)
Bu yemeği, küçük fırın kaplarında, bir porsiyonluk ya da bütün olarak pişirdikten sonra, dilimleyerek servis edebilirsiniz. Ben porsiyonluk kaplardaki halini çok sevdim. Hem görüntü olarak çok sevimliler ve hem de kaşıkla yemek çok keyifli oluyor:)
Bu tarif, et yemeği tercih etmeyen vejetaryenler için olan versiyonu. Orjinalinde yeşil mercimek vardı, ben yerine daha estetik bir görüntü vereceğini düşündüğümden sarı mercimek kullandım.
MALZEMELER:
Üstü için:
1 kg haşlanmış patates2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz, öğütülmüş karabiber
Tabanı için:
1 su bardağı sarı mercimek1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 litre su
Sebzeli ara katman için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı1 kuru soğan
1 su bardağı bezelye
2 büyük boy haşlanmış havuç
1 silme yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı ezilmiş domates (kışlık kapya/domates konservelerinden kullandım)
yarım çay kaşığı kekik
öğütülmüş karabiber, tercihen kırmızı pul biber
Yeteri kadar vegeta (veya tuz)
YAPILIŞI:
Patatesli üst katman:
Patatesleri yıkayıp, kabuklarıyla bol suda, yumuşayana kadar haşlayınPatatesleri haşladığınız suya havuçları da atabilirsiniz
Sıcakken kabuklarını soyup; Tereyağı, süt ve kaşar peyniri ile ezin
Tuzunu ve karabiberini ekleyip, bir kenara alın
(Bu işlemi 1 gün önceden yapıp, buzdolabında ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz)
Tabanı:
Mercimekleri ve sarımsağı, 1 litre su koyduğunuz bir tencereye alınTuzunu ekleyin
Mercimekler yumuşayana kadar, kısık ateşte yaklaşık 15-20 dk. kaynatın (dikkat edin mercimekler hamur olmasın)
Süzün ve sarımsağı daha sonra sebzelerle kullanmak üzere ayrı bir yere alın
(Bu işlemi de 1 gün önceden yapıp, buzdolabında ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz)
Sebzeli katman için:
Soğan ve ince doğranmış pişmiş sarımsağı zeytinyağında 4-5 dakika kadar soteleyinBezelye ve küp küp kestiğiniz havuçları ekleyin ve orta ateşte 5 dk. kadar çevirin
Tüm harcı tencerenin bir kenarına alıp, boş kısma salçayı koyun ve karamelize ederek yaklaşık 5 dk. pişirin
Vegeta, biber ve kekik ilavesi yapın
Domatesleri de ekleyip, orta ateşte 10-15 dk. pişirin (bu aşamada çok az su ilavesi yapabilirsiniz)
(Bu işlemi de 1 gün önceden yapıp, buzdolabında ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz)
BİRLEŞTİRME:
Fırını önden 180 dereceye ısıtın (varsa fanı açın, yoksa 200 dereceye getirin)Fırın kaplarının içine önce birer yemek kaşığı mercimek koyup, üzerine bastırın
Sonra birer kaşık sebzeli karışımdan koyup, kapların geri kalanını patates püresiyle doldurun
En üste elinizle biraz kaşar peyniri rendesi serpiştirin
Fırın kaplarını tepsiye dizip, üzerlerini başka bir fırın tepsisiyle ya da alüminyum folyoyla kapatın
Yaklaşık 30 dk. üzerleri kızarana kadar pişirin ve ılınmaya bırakın.. ♥♥♥
No comments:
Post a Comment