Wednesday, November 13, 2013

Paté Chinois Végétarien (Sebzeli Shepherd’s Pie)





pat chinois v g tarien sebzeli shepherd s pie 1


"Çinli Turta" (Chinese Pie) anlamına gelen Paté Chinois'nın; kesinlikle bir Çin yemeği olmadığını söyleyebilirim :)  Bu yemeğin, Quebec'te çalışan Çinli trenyolu işçilerinin, hem basit, hem ucuz ve hem de lezzetli olduğu için sıklıkla yaptıkları ve tarifin de zamanla yerel halk tarafından günümüze adapte edildiği söyleniyor.  Fransız asıllı Kanadalıların geleneksel ve klasik tatlarından biri olan Paté Chinois (Pet Şinua) gerçekten de hazırlanması zor olmayan, basit ama çok lezzetli bir yemek.

Kıymalı, tavuklu ya da yalnızca sebze ve bakliyat kullanarak hazırlayabilirsiniz.  Ben sarı mercimekli ve tavuklu olarak iki ayrı şekilde denedim, her ikisi de çok lezzetli oldu.  Tadı biraz kumpiri andırıyor:)

Bu yemeği, küçük fırın kaplarında, bir porsiyonluk ya da bütün olarak pişirdikten sonra, dilimleyerek servis edebilirsiniz.  Ben porsiyonluk kaplardaki halini çok sevdim.  Hem görüntü olarak çok sevimliler ve hem de kaşıkla yemek çok keyifli oluyor:)

Bu tarif, et yemeği tercih etmeyen vejetaryenler için olan versiyonu.  Orjinalinde yeşil mercimek vardı, ben yerine daha estetik bir görüntü vereceğini düşündüğümden sarı mercimek kullandım.


MALZEMELER: 



Üstü için:

1 kg haşlanmış patates

2 yemek kaşığı tereyağı

Yarım su bardağı süt

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

tuz, öğütülmüş karabiber


Tabanı için:

1 su bardağı sarı mercimek

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

1 litre su


Sebzeli ara katman için:

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 kuru soğan

1 su bardağı bezelye

2 büyük boy haşlanmış havuç

1 silme yemek kaşığı domates salçası

3 yemek kaşığı ezilmiş domates (kışlık kapya/domates konservelerinden kullandım)

yarım çay kaşığı kekik

öğütülmüş karabiber, tercihen kırmızı pul biber

Yeteri kadar vegeta (veya tuz)


YAPILIŞI:



Patatesli üst katman:

Patatesleri yıkayıp, kabuklarıyla bol suda, yumuşayana kadar haşlayın

Patatesleri haşladığınız suya havuçları da atabilirsiniz

Sıcakken kabuklarını soyup; Tereyağı, süt ve kaşar peyniri ile ezin

Tuzunu ve karabiberini ekleyip, bir kenara alın

(Bu işlemi 1 gün önceden yapıp, buzdolabında ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz)


Tabanı:

Mercimekleri ve sarımsağı, 1 litre su koyduğunuz bir tencereye alın

Tuzunu ekleyin

Mercimekler yumuşayana kadar, kısık ateşte yaklaşık 15-20 dk. kaynatın (dikkat edin mercimekler hamur olmasın)


pat chinois v g tarien sebzeli shepherd s pie 2


Süzün ve sarımsağı daha sonra sebzelerle kullanmak üzere ayrı bir yere alın

(Bu işlemi de 1 gün önceden yapıp, buzdolabında ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz)


Sebzeli katman için:

Soğan ve ince doğranmış pişmiş sarımsağı zeytinyağında 4-5 dakika kadar soteleyin

Bezelye ve küp küp kestiğiniz havuçları ekleyin ve orta ateşte 5 dk. kadar çevirin

Tüm harcı tencerenin bir kenarına alıp, boş kısma salçayı koyun ve karamelize ederek yaklaşık 5 dk. pişirin

Vegeta, biber ve kekik ilavesi yapın


pat chinois v g tarien sebzeli shepherd s pie 3


Domatesleri de ekleyip, orta ateşte 10-15 dk. pişirin (bu aşamada çok az su ilavesi yapabilirsiniz)

(Bu işlemi de 1 gün önceden yapıp, buzdolabında ağzı kapalı olarak saklayabilirsiniz)


BİRLEŞTİRME:

Fırını önden 180 dereceye ısıtın (varsa fanı açın, yoksa 200 dereceye getirin)

Fırın kaplarının içine önce birer yemek kaşığı mercimek koyup, üzerine bastırın


pat chinois v g tarien sebzeli shepherd s pie 4


Sonra birer kaşık sebzeli karışımdan koyup, kapların geri kalanını patates püresiyle doldurun


pat chinois v g tarien sebzeli shepherd s pie 5


 En üste elinizle biraz kaşar peyniri rendesi serpiştirin


pat chinois v g tarien sebzeli shepherd s pie 6


Fırın kaplarını tepsiye dizip, üzerlerini başka bir fırın tepsisiyle ya da alüminyum folyoyla kapatın


Yaklaşık 30 dk. üzerleri kızarana kadar pişirin ve ılınmaya bırakın.. ♥♥♥



pat chinois v g tarien sebzeli shepherd s pie 7


No comments:

Post a Comment