Monday, November 11, 2013

FIRINDA SEBZELİ SARDALYA



firinda sebzeli sardalya 1
Yan komşumun şirinler şirini, tontonlar tontonu annesiyle babası - Allah uzun ömürler versin- Samsun'dan İzmir'e gelmişlerdi bir aylığına. Öyle tatlılar ki, onlarla sohbet ederken hem zamanı hem de derdi tasayı unutuyorsunuz:) Eşimle onları bahçede sucuk-ekmek yemeye çağırmıştık akşamüzeri. Kırmayıp geldiler sağolsunlar ama ellerinde bir tepsi nefis sardalya yemeğiyle.. Meğer davet hesapta olmadığı için fırına verilmiş zaten bu yemek. Hal böyle olunca önce balığı indirdik mideye, ama sucuk-ekmeğin de boynunu bükük bırakmadık yani:) 


firinda sebzeli sardalya 2
Bu nefis yemek bana müthiş bir ilham kaynağı oldu, hemen akabinde tekrar denendi.. Biz buğulamasını, ızgarasını ve kızartmasını zaten yapardık ama büyük balıklar dışında böyle çeşnilisini hiç denememiştik. Artık en baş balık yemeklerimiz arasında yer alıyor.. Denemediyseniz mutlaka tavsiye ediyorum. Afiyet olsun..


firinda sebzeli sardalya 3
Malzemeler:

*******************

Yarım kg. sardalya

1 büyük baş kuru soğan

2 adet patates

2 adet domates

1 adet limon

Yarım demet maydanoz

Tuz- taze çekilmiş karabiber

Dilerseniz birkaç defne yaprağı

Zeytinyağı


firinda sebzeli sardalya 4
Yapılışı:

*****************

*Sardalyaları temizleyin.

*Borcama zeytinyağı koyun.

*Üzerine sırasıyla sardalyaları, piyazlık doğranmış soğanları, halka dilimlenmiş patatesleri ve domatesleri, tuzu- karabiberi, dilerseniz birkaç defne yaprağını, yarım limonun suyunu ve diğer yarım limonun da halka doğranmış dilimlerini , en üste de maydanoz yapraklarını düzgünce yayarak yerleştirin.

*Fırınınızı 220 dereceye ayarlayın ve üzerine bir kahve fincanı su gezdirdiğiniz balıklarınızı tepsisiyle birlikte fırına koyun. Suyunu tamamen çekme durumunda azar azar su ilave edebilirsiniz, aksi takdirde çok kuru olur.

*Patatesler piştiğinde diğer tüm malzemelerin piştiğinden emin olabilirsiniz, çıkarın ve servis yapın. 

 


No comments:

Post a Comment