Allah'ın selamı, rahmeti üzerinize olsun,
Benim çocukların yemek seçme huyundan bahsetmiştim biliyorsunuz. Öyle her şeyi yemiyorlar, her biri farklı şeyi sevip istiyor, dolayısıyla zorluğu ben yaşıyorum..Elazığ'da dedikleri gibi " her biri ayrı bir kaz boğazlıyor anacım " :)) Yani birinin istediği diğerini tutmuyor :( Onların sevdiği gibi pişirmek için uğraşıp duruyorum işte ...Aslında dünyada o kadar aç insanın olduğunu hep söyleyip, Allah'ın nimetlerine haksızlık etmemelerini öğütleyip duruyorum ama...... Allah zorlu imtihanlardan, kaldıramayacağımız yüklerden korusun..Elimizde olanların kıymetini bilme şuuru versin hepimize...Amin.
Gerçi et yemeği hep revaç görmüştür bizimkiler için ama, içeriği de önemlidir. Öyle her sebzeyi katamayız mesela.:) Bu bağlamda bugün sizlere et soteye benzeyen, lezzeti güzel bir tarif vereceğim. Çocuklarımın damak zevkine göre ayarlanmış bir et yemeği...Buyurunuz:
- 650 gr kontrfile ya da nuar kısmından et (Kasaptan bütün alıp kendiniz doğrayabilirsiniz ya da siz bu şekilde doğramasını tarif edebilirsiniz),
-1 çorba kaşığı tereyağı +2 kaşık sıvı yağ,
-1 iri soğan,
-2-3 yeşil biber,1 sarı biber,
-1 kırmızı kapya biber,
-2-3 dal kereviz dalı ve yaprakları
-2 olgun domates,
-2 tane defne yaprağı,
-3-4 dal taze soğanın yeşil kısmı,
-Tuz, karabiber, pul biber, kekik, kişniş.
- Öncelikle eti doğrarken liflerin boyunca değil de, lifler kısa olacak şekilde keselim. Eti evvela dilimler halinde kesip, sonra ince dilimler şeklinde doğrayalım..bu şekilde kesmek etin kolay pişmesine yardımcı olacaktır. ( keserken fotosunu çekemedim...)
- Parmak uzunluğunda, serçe parmağı kalınlığında doğrayalım.
- Tencereye yağı alıp iyice ısıtalım, etleri kızgın yağa atıp hemen çevirelim, mühürleyelim.
- Bir kaç kez çevirip kapağını kapatalım. Kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişmeye bırakalım. Yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor. Son aşamada tuzunu katalım. Eğer iyi pişmemişse kaynar su ekleyip etlerin iyice pişmesini sağlayalım. Eğer eti bu tarzda önce mühürleyip, sonra ağır ateşte pişirirsek, hiç su eklemeden gayet güzel pişiyor..
- Et dağılmadan güzel bir şekilde pişince, soğanı jülyen doğrayıp pişen etlerin üzerine ekleyelim. Artık ocağın ısısını artıralım.
- Diğer yandan biberleri de ince ince doğrayıp katalım. Karıştırıp pişirelim.
- 2 defne yaprağını da aromasını vermesi için katmayı unutmayalım. Soğan ve biberler biraz yumuşayınca kereviz dal ve yapraklarını da kıyıp ekleyelim. Defne ve kereviz çok güzel bir aroma kattı yemeğimize, hiç kereviz sevmeyen oğullarım dahi beğeniyle yediler :) Ben onlara söylemedim tabii, sakın siz de söylemeyin..:)
- Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Onları da ekleyelim, kapağını kapatıp domates suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edelim. Tuzunu ekleyelim..
- Ocağı kapatıp baharatları ekleyip harmanlayalım. En son olarak da yeşil soğanları doğrayıp katalım. Soğanların erimemesi için ocağı kapattıktan sonra katıyoruz.
- Pilav ve kızarmış patatesle servis edelim..
- Afiyet olsun..Dualarınızda unutmayınız lütfen..
No comments:
Post a Comment