

Sıra geldi,''Sevgililer günü''etkinliğinde pişirdiğimiz Risotto tarifine.Risotto nedir derseniz;
- Risotto bir İtalyan klasiği olan kendine özgü pişirme tekniğiyle bir pilav yemeği.
- Sebze suyu veya et suyunun azar azar eklenerek devamlı karıştırılarak pişirilen.Pişirilmesi uzun süren pilav yemeğini.Devamlı karıştırmak (az suyla piştiği için)yemeğin yanmasını önlerken,Risotto'yu risotto yapan sosun oluşmasını sağlıyor.
- Pirinçlerin nişastasını salarak ortaya çıkan kremasıyla farklı bir lezzet olan risotto pişer pişmez hemen yenmeli kesinlikle yeniden ısıtılmamalıymış.Hatta otel ve restorantlar da ısıtılmış sıcak tabaklarda servis edilirmiş.
- Risotto piştikten sonra ocaktan alınır alınmaz tereyağı ve parmesan peyniri ile lezzetlendirmek risotto'nun olmazsa olmazıymış.Lezzeti arttırmak için muhakkak parmesan peyniri kullanmalısınız. Fakat İtalyanlar deniz ürünleriyle yaptıklarında kesinlikle parmesan kullanmazlarmış.
Evet arkadaşlar,bu bilgilerin arkasından şimdi sıra geldi aşama aşama yazarak tarifi paylaşmaya.
RİSOTTO MALZEMELERİ;
3 Dal kereviz sapı
2 Havuç
1 - 2 Sap pırasa
1 Sap rezene
2 Dal taze biberiye
2 Dal taze kekik
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 lt.Su

SEBZE SUYU'NUN HAZIRLANIŞI:
Sebze suyunu hazırlamak için tüm malzemeleri yıkayıp,gelişi güzel doğrayın.
Isıttığınız tencerede zeytinyağı ile hafif kokusu çıkana kadar kavurup,üzerine suyunu ekleyin.Kaynama noktasına geldikten sonra,ocağı kısıp 30 dak.kadar pişirip sebzeleri süzün.
RİSOTTO İÇİN:
Minik minik doğradığınız soğanları zeytinyağında orta ateşte yakmadan kavurun.
Üzerine pirinci ekleyip 3 -4 dakika kadar kavurun.(Burada şarap ekleniyor ama ben tercih etmedim)Şarap tercih edenler pirinçler şarabı çekene kadar kavurmaya devam edin.Sıcak sebze suyundan yavaş yavaş ekleyip pirincin sebze suyunu çekmesini bekleyerek karıştırmaya,suyu çektikçe sebze suyu eklemeye devam edin.Pirinçler pişmiş kıvama geldiğinde tencerede ki risotto sulu kıvamda kalmalı.
Risottonun pişmesi,pirinci kavurmaya başladığınızdan itibaren yaklaşık 45 dak,ile 1 saat arası sürüyor.En son tereyağı ve parmesanı ekleyip karıştırın.
Servis ederken tabağa koyduğunuz Risotto'nuzun üzerine arzu ettiğiniz miktarda krema,ve Izgara bonfile ile çeri domates'leri koyup süsleyin.
ÇERİ DOMATESLERİ FIRINLAMAK İÇİN;domatesleri zeytinyağı,deniz tuzu,taze kekik ile 180 derece fırında 8 - 9 dakika hafif yumuşayana,kabukları hafif çatlayana kadar fırınlayın.
Biz çeri domatesleri bonfilenin yanında ayni tepside birlikte fırına verdik.
Etkinlikten bir kare;Önce sebze suyunu hazırladık,bir yanda risotto pişiyor,diğer yanda bonfile mühürleniyor.Keyifle çokk çalıştık çokk:))

Vee işte çalışmamızın muhteşem sonucu:))

Risotto ile Sevalce Notlar;Risottoyu ilk pişirenler bildiğiniz pilav gibi pişmediğini,başında 45 dak.ile 1 saat arası bekleyeceğinizi göze alın:)
Tüm bunları göze alınca,sonunda da nefis bir lezzetle buluşacağınızı bilmelisiniz:))
Risotto çok lezzetliydi,ama bana göre bihayli yağlıydı.Ama risottoya lezzet veren bu malzemeler olmazsa lezzet de olmazdı diye düşünüyorum.Gülü seviyorsak dikenine de yani kalorilere de katlanıcaz diyorumm:))
O gün şeflerimiz sayesinde Risotto ve Izgara Bonfile pişirmenin püf noktalarını da öğrenmiş olduk.Izgara Bonfile tarifini de püf noktalarıyla yazıya döker dökmez en kısa sürede sizlerle paylaşıcam inşallah.
Sevgilerimle sevgiyle kalın...

No comments:
Post a Comment