Sunday, August 25, 2013

Dilekce Usulü Etli, Sebzeli Pirinç Pilavı..




Bahar geldi ya renkler coşturdu beni..

Yine Maviş..

Şu sıralar farkettirmesem de pek keyfim yok.. Kuzinin kusma vs bazı rahatsızlıkları var ve beni haylice üzüyor bu konu.. :(

Sizden ricam dualarınızı eksik etmemeniz.. Öyle çok ihtiyacımız var ki..


dilekce usulu etli sebzeli pirinc pilavi 1


Kafamı dağıtmak için yemek arşivimden seçtiğim bu harika pilavı paylaşmak istedim sizinle.. Sanki maklubeyi andırıyor ama ben hiç maklube yapmadım hayatımda o yüzden tam böyle midir bilmiyorum.. Bu tarif bana ait ama illaki bu ve buna çok benzer bi sürü tarif vardır nette..Sonuçta mazleme üç aşağı beş yukarı aynı :)


dilekce usulu etli sebzeli pirinc pilavi 2


Malum yazılacak çizilecek o kadar çok şey var ki, özellikle fotoğraf arşivime baktığımda daha iyi anlıyorum bunu.. Ben deyim bin siz deyin iki bin tane postlanacak fotograf var..

Renk renk, desen desen, çeşit çeşit konularda..


dilekce usulu etli sebzeli pirinc pilavi 3


Bi yerden başlamalı dedim ve başladım yazmaya..

İlk kez denediğim tamamen kendi özgün tarifim olan bu pilavın tadı hala damağımda.. Daha sonra yine yaptım ama hiç biri bunun kadar lezzetli olmadı sanki.. Ya da ilkin de ben çok acıkmıştım bana öyle geliyor.. :)


dilekce usulu etli sebzeli pirinc pilavi 4



dilekce usulu etli sebzeli pirinc pilavi 5


 


 


 


 


Gelelim tarife;


 


Ben tamamen deneme yanılma yoluyla elimdeki malzemelerden yemek üretmeyi sevdiğim için bu tarif için de öyle kesin sınırları olan ölçüler vermeyeceğim, zevke göre değişikliğe açıktır :)


 


3 su bardağı pirinç, 500 gr dana kuşbaşı et, etin piştiği su ve normal sıcak su, 2 havuç, 2 patates, dolmalık fıstık, tuz, yağ..


 


not: ben kuşbaşı etleri haşlarken içine biraz da kemikli et attım, apayrı lezzetli bi et suyu elde ettim :) 


 


Tarif aslında kolay ama her malzeme ayrıca pişirildiği için biraz oyalayıcı gelebilir size.. yalnız lezzeti müthiş, oyalanmaya değer bence..


 


Et düdüklü tencerede önce yağda kavrulur ve daha sonra et suyu elde etmek için bol miktarda su konularak haşlanır,


 


patates ve havuçlar halka halka doğranır ve ayrı ayrı kızartılır ve bi kenara alınır,


 


Pirinç ayrı bi yerde sıvıyağ ve tereyağ ile tane tane oluncaya dek kavrulur ve bi kenara alınır..


 


Şimdi geldik hepsini birleştirmeye..


 


 


 


Önce pilavı pişireceğimiz tencereye biraz yağ eklenir ve üstüne etler eklenir, Sonra dolmalık fıstıklarda eklenir ve 1 dk kadar etle kavrulur, sonra patates ve havuç da etlerin üzerine eklenir, en son kavrulmuş pirinçler eklenir ve asla karıştırmadan pirinç tüm sebzelerin üzerine yavaşça yayılır, en son bi kenardan yavaş yavaş et suyu ve biraz da kaynamış su eklenir ve çok kısık ateşte ağır ağır pişmesi beklenir.. ( ben pirinci ıslatmadan sadece yıkayarak yapıyorum ve 3 su bardağı ıslatılmamış pirince 4,5 - 5 su bardağı su koyuyorum toplamda). Tuz eklemeyi unuttum sanmayın, her malzemeyi ayrı ayrı pişirirken kendi tuzunu eklediğim için ve et suyu da tuzlu olduğu için pişerken tuzunu ona göre ayarlıyorum..


 


Pirinçler kontrol edilir ve piştikten sonra hiç karıştırılmadan biraz ılınması beklenir, tencerenin tabanı ılınıp da elinizi yakmıyorsa ters çevirmek için vakit geldi demektir, dikkat edin iyice soğumasın, ılık olucak :))


 


Büyükce bi tabağa ters çevirip elinizdeki maydonoz, nane, dereotu vs ile süsleyin veeee müthiş lezzete kendinizi teslim edin..


 


Eğer tarifimi denerseniz fikrinizi öğrenmeyi çok isterim, beğeneceğinizi ümit ediyorum çünkü.. :)


 


 


Afiyet olsun..


 


 


Selametle..


 


 


 


 





No comments:

Post a Comment