Friday, December 13, 2013

toprak güveçte sebzeli türlü


2 Ağustos 2011


toprak guvecte sebzeli turlu 1

Sebzelerin doğal ortamında yetiştiği yaz mevsiminde etsiz, yenilebilir sebzeli türlü yemeğine kim hayır diyebilir ki, üstelik tencerede değil toprak güveçte. Malzemelerin fazlalığı gözünüzü korkutmasın, bakmayın siz onlara, onlar kuru kalabalık. Hazırlığa başladığınızda hepsi birer birer kaybolurlar. Bu tarif lezzeti ve bol ekmeği ifade eder, fazlasıyle sofranızda ekmek bulunsun. Sultan, her yıl yaz mevsiminde bir kez yaptığı güveçte sebzeli türlü yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım

iki patlıcan, iki patates

iki kabak, iki soğan

iki domates, iki sivri biber

200 gr. bamya

200 gr. taze fasulye

beş kaşık zeytinyağı

dört diş sarımsak

karabiber, kekik, tuz

yarım bardak su



Yapılması

patlıcanı doğrayın, tuzlu su içerisinde bekletin

kabağı kazıyın, patatesi soyun kuşbaşı doğrayın,

soğanı soyun parçalara bölün, biberi iri halka doğrayın

sarımsağı soyun bütün bırakın

bamyayı temizleyin bir kaşık sirkeli su içinde,

iki dakika haşlayın ve süzün

taze fasulyeyi temizleyin ve doğrayın

güveç içerisine 5 kaşık yağı ilave edin

sırası ile önce taze fasulye, kabak ve bamyayı yayın

kapağı kapayın ve ağır ateşte güveci 15 dakika kendi haline bırakın

ardından sıra ile patates, patlıcan, soğan, biber, sarımsak ve domatesi

ilave edin, karabiber, kekik, tuz serpin ve yarım bardak su ilave edin

güveci bir kez fokur fokur kaynatın, kapağı kapatın

ağır ateşte bir saat süre ile pişirin

ve gönlünüzce servis edin

Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.

Sultan






No comments:

Post a Comment