Sunday, December 8, 2013

Sebzeli Dolma



Dolmayı ya kıymalı ya da fıstıklı kuşüzümlü olarak zeytinyağlı yemeğe alışmış olanlar için çok değişik ve lezzetli bir alternatif oluşturacak bu cıvıl cıvıl biberler. Hem içi ile hem dış görünüşü ile rengarenk konbinasyonları ile soframıza neşe katacaklar. Ben akıl ettim demeyi çok isterdim ama sevgili SelinÇağlayan'ın yaratıcılığı sayesinde biz de tanıştık bu dolmayla.

Gerçi Selin uzun uzadıya anlatmış sitesinde hem de fotoğraflarıyla oradan da alabilirsiniz orjinal tarifi ama ben bir de kendi mutfak arşivime katmak adına burada da kısaca vermek istiyorum.

Ölçüler dolma miktarına göre arttıtılıp azaltılabilir. Göz kararı olarak ben şunları kullandım

Malzemeler

*7 adet renkli dolmalık biber

*1.5 bardak pirinç (dolmalıklar çok büyüktü çünkü)

*2 domates

*dondurulmus bezelye, havuç ve mısır karışımı

*1 büyük soğan

*zeytinyağ

*orginalinde yenibahar ama ben biraz tarçın ve muskat kullandım yenibahar olmadığı için

*karabiber

*2-3 kesme şeker ve yeteri kadar tuz

*bir kaç diş sarımsak

Yapılışı



Sarımsaklar ve küp küp doğranmış soğanlar bol zeytinyağında kavrulurken içine küp doğranmış domatesler ilave edilir, bir iki çevirme işleminden sonra sebze karışımı da üzerlerine eklenerek br süre hepsi beraber kavrulur. Sonra pirinçleri de koyarak kavurma işlemi devam ettirilir. Pirinçlerin kavrulduğuna kanaat getirince 2.5 bardak kadar su ve baharatlar, tuz ve şeker ilave edilerek pirinçler şişene kadar pişirilir. Bu arada dolma içleri çıkarılır ve hazırlanmış olan iç dolmalara doldurulur. Selin üzerlerine kırmızı biber parçaları kapatmış ben ise her zaman yaptığım gibi dolmaların kendi kapaklarını kullandım. DOldurulan dolmalar uygun bir kabın içerisine hareket etmeyecek şekilde dizilir. Üzerlerine birer parça tereyağı (isterseniz zeytinyağı da olur elbette) konulur, biraz su ilave edilerek dolmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Servis sırasında da üzerine ben sadece nane ve azıcık zeytinyağ karştirilmiş yoğurt sosu koydum. Ama Selin'in tavsiye ettiği gibi siz kırmızı biberde ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun



Üşengeç dip not: Yazıyı yazdıktan sonra hatırladım o yüzden başa dönüp ölçüleri değiştirmeye üşendim. Bu iç malzemenin neredeyse yarısı arttı ben de dondurucuya attım. Bir daha ki sefere öıkarılıp yeniden dolma olmayı bekliyorlar. Ama o şekilde pilav olarakta rahatça tüketilebilir haberiniz olsun.


No comments:

Post a Comment