Tuesday, December 10, 2013

DOLMA İÇLERİNDEN SEBZE YEMEĞİ







İmam Şafiî (rh.a.) şöyle buyuruyor:


"Ben nice kitaplar okudum, nice sohbetlere katıldım, nice hikmet ehlinden söz duydum, anladım ki bütün bunların özü üçtür.


1- Zaman bir kılıçtır, sen onu kesmezsen o seni keser.


2- Sen Hak ile meşgul olmazsan bâtıl seni meşgul eder.


3- Sakın kendinde bir varlık hissetme.


Büyük bir makamdaysan o makamı veren Allah’tır. Büyük bir ilme sahipsen O’nu veren Allah’tır. Zenginsen zenginliğinle mağrur olma onu veren de Allah’tır."dolma iclerinden sebze yeme i 1


Allah'ın adıyla başlarım...

Her ne kadar Ankara'ya yaz henüz gelmese de yaz sebzeleri artık bizim eve girer oldu.Yaz mevsiminin ilk taze dolmasını yaptım.Bu mevsimin sebzeleri taha bir taze adeta su gibi oluyor.Kabak ve patlıcan dolmalarının oyulmuş içlerini atmaya gönlüm razı olmadı.

Dolmadan arta kalanlarla zeytinyağlı bir sebze yemeği yaptım,çok lezzetli bir yemek oldu,hem bir çeşit daha yemek çıkarken,hem de dolmadan arta kalanlar değerlenmiş oldu,belki sizler de bu değerlendirme yemeğini yapıyorsunuzdur,ancak yine de bilmeyenler,yöntemi farklı olanlar olabilir.

Daha önce sizlere zeytinyağlı sarma dolma tarifimi vermiştim,buradan tarifine bakabilirsiniz,bu sefer ki kıymalı idi,malzemesinde ve yapılışında çok fazla bir fark yok,kıymalı olanında  kıyma var,nane yok ve malzemelerin hepsi çiğ olarak karıştırıp dolduruyorum.

Şimdi de dolmalık sebzelerin oyulmuş kısımları ile yaptığım değerlendirme yemeğinin tarifine geçelim.

MALZEMELER


*1 adet kuru soğan,


*3-4 diş sarmısak,


*2 adet domates,


*patlıcan ve kabakların oyulmuş içleri,


*1-2 adet sivri biber,


*tuz,karabiber,


*3-4 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı karışımı,


*1 çay bardağı su,


YAPILIŞI


Yağlar ve yemeklik doğranmış soğan tencereye konulur,


soğanlar sararıncaya kadar kavrulur,


doğranmış biber ilave edilir,2-3 dak kavrulur,doğranmış domatesler ilave edilir,


2-3 dak.daha pişirilip kabak ve patlıcan içleri,(kararmışsa soğuk suya tutup suyu süzülür) ilave edilip karıştırılır,suyu,karabiberi ve tuzu ilave edilir,ağzı kapalı olarak yarım saat kadar,patlıcan ve kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir,


sıcak veya ılık olarak servis yapılır.


İsterseniz bu yemeği kıymalı da yapabilirsiniz,kolay gelsin,afiyet olsun.


Tarifimin sonunda çok değerli hediyemi sizlere ikram etmek istiyorum,Rabbim cümlemizi hayırlı ilimlerimizle, rızası uğrunda amel edenlerden eylesin(amin).


***HEDİYEMDİR***


No comments:

Post a Comment