Wednesday, December 11, 2013

Kış Sebzeleri


kis sebzeleri 1

kis sebzeleri 2

- Şalgam -

kis sebzeleri 3

- Brokoli fidesi -

kis sebzeleri 4

- Karnıbahar ve Kara Lahana Fideleri -

Şimdiye kadar kış sebzesi yetiştirmeyi denememiştim, bu sene deneyeyim istedim. Tohumdan yetiştirdiğim 3 kök beyaz lahana, 2 kök karnıbahar, 2 kök şalgam, 2 kök turp, 1 kök brokoli ve 3 kök kara lahana fidesini bahçedeki çuvallara ektim.

Büyümeye başlayan turpların yaprakları şiddetli rüzgardan parçalanarak, bozuldular.

Beyaz lahanalardan birinin kocaman dış yaprakları oluştu ve iç yaprakları göbek oluşturmaya başlamıştı ki, Ozzi (Rotweiller cinsi köpeğim, biraz pis boğazdır kendisi) tüm lahanayı yedi.

Şalgamlar da turplar gibi şiddetli rüzgardan etkilendiler ve yaprakları parçalandı. Bugün parçalanan yaprakları çektim ve iki küçük şalgamı hasat ettim.

Yukarıda resimleri bu sabah çektim, çuvallardaki sebzelerin son durumlarını gösteriyor.

Tüm sebzeler neredeyse bir aydır aynı boydalar, büyümeleri durdu. Fazla fidelerimden verdiğim arkadaşlarım, toprağa diktikleri kara lahananın ve karnıbaharın gayet sağlıklı büyüdüğünü ve yumru oluşturduğunu söylediler. Çuvallarda kış sebzesi yetiştirmek başarısız bir deneme oldu, tüm bu sebzeleri toprağa dikmek gerekiyor.

Tohumdan ektiğim havuçları fide olarak ayırdım ve çuvallara ektim fakat seyrelttikten sonra büyümediler. Havuçlar seyreltme sevmiyor galiba. Havuçlar doğrudan toprağa mı dikilmeli acaba?

İlk sene denemesi için çıkardığım sonuçlar:

* Kışlık sebzelerin tohumlarını temmuz sonu, ağustos başı gibi dikmek gerek, ben 4 eylülde tohumları ektim, sebzelerin büyüme süreci normal gitseydi aralıktan önce sebzeleri yiyemeyecektim.

* Kış sebzelerini toprağa dikmek şart.

No comments:

Post a Comment