Wednesday, December 25, 2013

BOLONEZ SOSLU & SEBZELİ LAZANYA (LASAGNE ALLA BOLOGNESE)



bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 1Bugün menüde İtalyan mutfağının dünyaya mal olmuş lezzetlerinden, şişman kedi Garfield'ın favorisi, Makarnagillerin en prestijli "prima piatto"su Lazanya var:)


 
İlk yemek&ilk tabak anlamına gelen Prima Piatto'nun hemen öncesinde "Antipasta" tabir edilen, genellikle çorba ya da zeytinyağlı sarımsakla tatlandırılmış ızgara kabak, patlıcan gibi sebzeler servis ediliyor.  Ardından genellikle et yemeklerinden oluşan Secondo Piatto'lara geçiliyor.


 
Ufff anlatırken bile doyuyor insan:))


 
Bizim evde Lazanya'nın öncesinde ya da sonrasında genellikle bir tabak daha yemeğe midede pek yer kalmadığından, öncesinde alternatif olarak güzel bir domates çorbasıyla başlanabilir:)


 
Yunanca'da "pişirme kabı" anlamına gelen "Lasanon" kelimesinden türemiş "Lasagne".. Romalılar, kelimeyi latince "Lasanum" olarak almışlar ve "yemek tavası" anlamında kullanmışlar. Sonra, bu tavanın adı, içinde pişirilen yemeğin de adı olarak kullanılmaya başlanmış.


 
Etli, sebzeli, deniz ürünlü, peynirli onlarca çeşidi olan Lazanya'nın mutfaklarımıza "Sev Beni, Besle Beni, Bırakma Beni" sloganıyla ünlenen Garfield ile birlikte girmesi olabilir mi acaba?:))


 


bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 2


 
İtalya ve İtalyan mutfağıyla ilgili yazacak, anlatacak çok şey var ama ben bu kısa girişi fazla dallandırıp budaklandırmadan, içine dilediğiniz malzemeyi kullanabileceğiniz onlarca Lazanya tariflerinden birinin yapımına geçivereyim hemen:)


 


bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 3


 


MALZEME LİSTESİ:



  • Yarım kutu (10-12 yaprak) lazanya

  • 2 tane havuç (küp ya da julyen doğranmış)

  • 2 kuru soğan (küp doğranmış)

  • 2 tane kereviz sapı (ince doğranmış)

  • 3 diş sarımsak (dövülmüş)

  • 4-5 tane büyük domates, yoksa 1 kutu domates konservesi, ya da yarım kavanoz kışlık domates konservesi



bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 4


 


  • 300 gr. kıyma

  • 1 çorba kaşığı domates salçası

  • Öğütülmüş karabiber ve tuz

  • Üzeri ve aralar için rendelenmiş Parmesan Peyniri (kaşar peyniri de kullanılabilir)

Dilerseniz 1 adet kabak ilavesi de yapabilirsiniz.. Ya da yalnızca kıyma ile bolonez sos hazırlayabilirsiniz, tercih sizin


 


bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 5


 
Lazanya yapmak için yaprakları tek tek haşlayıp süzmenize hiç gerek yok!!

Kuru yaprakları sıcak sos ile hazırlayıp 1-2 saat üzeri kapalı bekletirseniz, lazanyalarınız yumuşayacak ve çabucak pişecektir


 


bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 6


 


YAPILIŞI:



  • Öncelikle, geniş bir tencerenin içine 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup soğanları pembeleştirin

  • Ardından sarımsakları ilave edip, kıymayla karıştırın

  • Salçayı ilave edin

  • Havuç ve kereviz sapını da ekleyip, kısık ateşte pişirin

  • Sebzeler tıkırdamaya başlayınca, rendelenmiş ya da bütün olarak rondodan çektiğiniz domatesleri ilave edin ve yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte pişirin

  • Arada su ilavesi yapabilirsiniz (hafif sulu olması gerekiyor) 



Bolonez sos pişerken, siz de bu arada Beşamel sosu hazırlayabilirsiniz



Ben önceleri beşamel sos ve bolonez sosu ayrı ayrı kullanıyordum


 
Sonra her iki sosu da pişirdikten sonra birleştirip, tek seferde aynı sosu kullanmaya başladım. Böylesi hem daha pratik, hem daha homojen oluyor:)


 


BEŞAMEL SOS:



  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1 litreye yakın süt



 YAPILIŞI:



  • Derince bir sos tenceresinin içinde 2 yemek kaşığı tereyağını eritip, 2 dolu yemek kaşığı unu ekleyerek telle hızlıca çevirin

  • Sonra yavaş yavaş sütü ekleyerek, kısık ateşte karıştırmaya devam edin

  • Sos kaynadıkça koyulaşacağı için karışımı azar azar süt ilavesiyle açın

  • Bunun için yaklaşık 1 litre süt yeterli geliyor

  • Beşamel sosunuzu, bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatıp, hazırlamış olduğunuz bolonez sos ile karıştırın ve sıcak sıcak kullanmaya dikkat edin ki lazanyalar sosun sıcaklığı ile yumuşasınlar



 


bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 7


  


  • Köşeli bir fırın kabının içine önce biraz sos döküp, lazanyaları enine ya da boyuna döşeyin

  • Boş kalan kenarları lazanyaları kırarak doldurabilirsiniz, şekilsiz olması hiç mühim değil

  • Lazanyaların üzerine yeniden sos döküp, biraz rende parmesan ya da kaşar peyniri serpin

  • Lazanya - Sos - Peynir sırasıyla yaklaşık 5-6 kat olacak şekilde devam edin (lazanyaların yönünü her seferinde değiştirin)

  • En son kat döşediğiniz lazanyanın üzerine sos döktükten sonra, kabınızın üzerini streç filmle kapayıp 1-2 saat dinlenmeye bırakın

  • Sonradan üzerine ilave etmek üzere bir küçük kase rendelenmiş peynir ayırın

  • Akşamdan hazırlayıp, bir sonraki gün pişirmek üzere buzdolabına da koyabilirsiniz



 


bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 8


 


  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirip, üzerine peynir rendesi serpip yeniden fırına sürün.



 


bolonez soslu amp sebzeli lazanya lasagne alla bolognese 9


 
Üzeri kızarana kadar 5 dakika daha pişirin ve dumanı üzerinde servis edin...


 
İtalya'da "Lazanya içinde yüzmek" diye bir deyim varmış ve "çok zengin olmak" anlamında kullanılırmış:)


 
Birgün herkesin Lazanyalar içinde yüzmesi dileğiyle, hepinize afiyet olsun♥♥♥

No comments:

Post a Comment