
MALZEME LİSTESİ:
- Yarım kutu (10-12 yaprak) lazanya
- 2 tane havuç (küp ya da julyen doğranmış)
- 2 kuru soğan (küp doğranmış)
- 2 tane kereviz sapı (ince doğranmış)
- 3 diş sarımsak (dövülmüş)
- 4-5 tane büyük domates, yoksa 1 kutu domates konservesi, ya da yarım kavanoz kışlık domates konservesi
- 300 gr. kıyma
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Öğütülmüş karabiber ve tuz
- Üzeri ve aralar için rendelenmiş Parmesan Peyniri (kaşar peyniri de kullanılabilir)
Kuru yaprakları sıcak sos ile hazırlayıp 1-2 saat üzeri kapalı bekletirseniz, lazanyalarınız yumuşayacak ve çabucak pişecektir
YAPILIŞI:
- Öncelikle, geniş bir tencerenin içine 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup soğanları pembeleştirin
- Ardından sarımsakları ilave edip, kıymayla karıştırın
- Salçayı ilave edin
- Havuç ve kereviz sapını da ekleyip, kısık ateşte pişirin
- Sebzeler tıkırdamaya başlayınca, rendelenmiş ya da bütün olarak rondodan çektiğiniz domatesleri ilave edin ve yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte pişirin
- Arada su ilavesi yapabilirsiniz (hafif sulu olması gerekiyor)
Bolonez sos pişerken, siz de bu arada Beşamel sosu hazırlayabilirsiniz
Ben önceleri beşamel sos ve bolonez sosu ayrı ayrı kullanıyordum
BEŞAMEL SOS:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 litreye yakın süt
YAPILIŞI:
- Derince bir sos tenceresinin içinde 2 yemek kaşığı tereyağını eritip, 2 dolu yemek kaşığı unu ekleyerek telle hızlıca çevirin
- Sonra yavaş yavaş sütü ekleyerek, kısık ateşte karıştırmaya devam edin
- Sos kaynadıkça koyulaşacağı için karışımı azar azar süt ilavesiyle açın
- Bunun için yaklaşık 1 litre süt yeterli geliyor
- Beşamel sosunuzu, bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatıp, hazırlamış olduğunuz bolonez sos ile karıştırın ve sıcak sıcak kullanmaya dikkat edin ki lazanyalar sosun sıcaklığı ile yumuşasınlar
- Köşeli bir fırın kabının içine önce biraz sos döküp, lazanyaları enine ya da boyuna döşeyin
- Boş kalan kenarları lazanyaları kırarak doldurabilirsiniz, şekilsiz olması hiç mühim değil
- Lazanyaların üzerine yeniden sos döküp, biraz rende parmesan ya da kaşar peyniri serpin
- Lazanya - Sos - Peynir sırasıyla yaklaşık 5-6 kat olacak şekilde devam edin (lazanyaların yönünü her seferinde değiştirin)
- En son kat döşediğiniz lazanyanın üzerine sos döktükten sonra, kabınızın üzerini streç filmle kapayıp 1-2 saat dinlenmeye bırakın
- Sonradan üzerine ilave etmek üzere bir küçük kase rendelenmiş peynir ayırın
- Akşamdan hazırlayıp, bir sonraki gün pişirmek üzere buzdolabına da koyabilirsiniz
- Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirip, üzerine peynir rendesi serpip yeniden fırına sürün.
No comments:
Post a Comment