
Hamsili ekmeği yılını hatırlamıyorum ilk olarak Oktay usta da görüp hazırlamıştım.Dün eşim hamsi balığı getirince birazını sürpriz bir tarif için ayırdım.Kalanını hamsili ekmek yaptım.Tarifte pazı vardı,ilk yaptığım da pazılı yapmıştım.Bu sefer evde ıspanak vardı.Eee aklıma düştü bir kere yapılacak:) Hamsili ekmeğim ıspanak sayesinde yemyeşil bir görüntüye büründü.Hemen tarifte ki pazının yanına <veya ıspanak> kelimesi de eklendi:)Normal un yerine tam tahıl unu kullandım.İşte ekmeğimizin reçetesi;
MALZEMELER:
500 gr.Ayıklanmış kılçığı çıkarılmış hamsi balığı
1 Bağ pazı veya ıspanak
1 Bağ taze soğan
1 Bağ maydanoz
1 Bağ taze nane
2 Adet pırasa veya kuru soğan
2 Adet yeşil biber
2 Adet domates
1 Çay bardağı zeytinyağ (sıvıyağ da olur)
2 Adet yumurta
2,5 Su bardağı mısır unu (250 gr.)
Yarım su bardağı un (55 gr)
Tuz
HAZIRLANIŞI:
Hamsilerin kılçığını çıkararak ayıklayın.Yıkayıp,süzgeçe alın suları iyice süzülsün.Sonra büyüklüklerine göre 3 çe veya 4 de bölerek ufak ufak doğrayın.
Tüm yeşillikleri ayıklayıp yıkayın.Sebze kurutucusun da veya havlu peçete arasında kurutarak,yeşillikleri bir kaba küçük küçük doğrayın.
Biberlerin tohumlarını çıkarıp ince ince doğrayın.Domateslerin kabuklarını soyup ufak doğrayın.
Ayrı bir kapta un,yumurta ve tuzu karıştırarak yoğurun.
Doğradığınız tüm sebzeleri ve zeytinyağını ekleyip yoğurmaya devam edin.
Sonra yağlanmış büyük boy dikdörtgen borcama dökerek 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Yanında bol yeşillik salatasıyla servis yapın. Hatta yerken üzerine limon sıkarak yemeyi denedim.Limon da yakıştı,deneyin derim:)
Ben fırından çıkan hamsili ekmekten 3 dilim kesip resimlerken.Eşim de kalanları bakın nasıl dilimlemiş:)Eşimin sayesinde hamsili ekmeklerimiz tek lokmalık şirin ekmeciklere dönüştü.Şimdi bunları resim'lememek olmazdı değil mi? :))Hemen üzerlerine kürdan sapladım.
İşte tek lokmalık hamsili ekmeciklerim:)
Afiyet olsun...
Yıllardır yaptığım her şeyin resmini çekme hobim sayesinde resim arşivimden bulduğum.İlk yaptığım pazılı hamsili ekmeklerin fırına girmeden önceki ve piştikten sonra ki dilimlenmiş hali.
İyi ki ilk yaptığım da resmini çekmişim.Pazılı ve ıspanaklı olarak renk farkını da görmüş oldum.Dikkat edersek pazılı olanın rengi daha açık.Yukarıda ki resimler de ıspanakla daha yeşil bir hale büründüğünü görüyoruz.Lezzete gelince her ikisi de ayrı güzel.
Mutfakta çareler tükenmez sözüne işte örnek.Mutfağa ilk girenler bir malzeme eksik diye hazırlayacağınız şeyden vazgeçmeyin.Yerine benzer malzeme kullanabilirsiniz.
Herkese,hepimize bol lezzet ve sevgi dolu yaşamlar diliyorum

No comments:
Post a Comment