Tuesday, October 22, 2013

Kuru sebzelerden zeytinyağlı dolma&Kelek-Patlıcan-Biber


kuru sebzelerden zeytinyagli dolma amp kelek patlican biber 1Dün(29.08.2009 cumartesi)özel ve güzel bir iftar yaptık.Dostlarla yapılan her muhabbet,sohbet keyiflidir bizim cumartesi tayfasıyla iftarımız vardı sevimli Ömer Bülent'in annesi tatlı mı tatlı arkadaşımız Fatmanın evindeydik!

Sağolsun bizi harika ağırladı buradan da tekrar tekrar Allah razı olsun ondan da lezzetli tatlarıyla emeği geçen arkadaşlardan da..


kuru sebzelerden zeytinyagli dolma amp kelek patlican biber 2

Malzemeler:

4 su bardağı pirinç


1 su bardağı zeytinyağı


5 büyük boy soğan


Yarım demet maydonoz


Yarım demet nane


Yarım demet dereotu


Yarım demet reyhan


Tuz


Kimyon


Karabiber


Kırmızı pul biber


Urfa biberi(siyah isot)


Tarçın


Boy(baharat)


Çok az kekik


4 diş sarımsak


Şeker


Su




Kuru sebze(Patlıcan-Biber-Kelek kavun)

Kaynar su




Bu arada yeşil çizgili olanlar kelek,antepten gelmişti.





Hazırlanışı:




Soğanları doğrayın zeytinyağıyla güzelce kavurun,pirincinizide yıkayıp süzdürdükten sonra kavrulmuş soğanınıza ekleyin ve pirinçte eklenmiş soğan güzelce kavrulsun.Kavrulma işlemi bitince suyunu ekleyin bir taşım kaynayınca altını kapatın ardından baharatlarını da yeşilliklerini de ekleyin güzelce bir karıştırıp kapağını kapatın demlensin.Kuru sebzeleri de kaynar suyun içine atıp ağzını kapatın.Suyun içinde yumuşayan kuru sebzeleriniz doldurulmak için hazır olunca demlenen iç harcınızla sebzeleri doldurun.Doldurma işlemi bitince göz kararı tenceredeki dolmalarınıza kaynar su ekleyip ocağa alın(kimisi diri sever dediği için annem ölçü vermedi)eğer ki pişmediğini görürseniz az daha su ekleyin.


kuru sebzelerden zeytinyagli dolma amp kelek patlican biber 3




Annemin notları:)

1)Kelekle patlıcanı o kaynar suda birkaç su yıkayın tekrar bir miktar suyun içinde ocakta bir iki kaynama gelsin çünkü bu kuru sebzeler geç pişiyor.Aynı zamanda 3 ünü bir arada yaparsanız içleri doldurulduktan sonra patlıcan ve kelek ayrı pişirilsin.

2)Kelekle(Kavun)Patlıcanı o kaynar suda birkaç su yıkayın tekrar bir miktar suyun içinde ocakta bir iki kaynama gelsin çünkü bu kuru sebzeler geç pişiyor.3)Birde pişmeye yakın ocaktan alacağınız zaman 1 kaşık kadar zeytinyağı hafif gezdirin dolmaların üstüne parlak olmasını sağlaması için.

4)ıBu arada baharatlar kimisine fazla gelebilir istemediğini eklemeyebilir amma velakin gerçekten onlarla tadı nefis!


No comments:

Post a Comment