Saturday, September 21, 2013

Haşlanmış Sebze Tabağı. Bulgurlu, Mantarlı Ispanak Kökü


Dün bizim semtimizin pazarı vardı. Pazara çıkmadan önce buzdolabına neler almam gerektiğine karar vermek için bakarken tek tek kalmış sebzeler gördüm ve akşama bunları değerlendirmek için çıkardım. Haşlanmış sebzenin asıl yapılış sebebi bu. Aslında iyi oldu çünkü son zamanlarda biraz ağır yemekler yedik. Bu da detoks niyetine olsun. :)) Artık haşladığım sebzelerin sularını dökmüyorum, buz kalıplarına koyup donduruyorum. Aynı şekilde tavuk sularını da.


haslanmis sebze tabagi bulgurlu mantarli ispanak koku 1












Tamamen evde bulduğum son kullanma tarihi yaklaşmış malzemelerle yaptım, onun için miktar yazmıyorum.

Malzemeler:

1 adet Girit kabağı

1 adet patates

1 adet çarliston biber

2 adet çok acı ince kırmızı biber ( bunların acıları lezzet verdi)

4 adet kurutulmuş domates

2 diş sarımsak

Zeytinyağı

Belzamik sirke

Limon

Tuz

Tarif:


Patatesi soyup dilimleyelim ve haşlayalım. ( Aslında patates kabuğu soyulmadan haşlanır, ama haşlama suyunu donduracağım için ben soydum) Patatesi çıkaralım ve soyup doğradığımız kabağı suya atalım, yumuşayınca alalım ve biberlerle,  kurutulmuş domatesleri aynı suya koyalım. Bunları da çıkardıktan sonra servis tabağına alalım. Bir kasede zeytinyağını, tuzu, belzamik sirkeyi, limon suyunu ve ezilmiş sarımsağı iyice karıştırıp, salatamızın üzerine dökelim.














Bulgurlu, Mantarlı Ispanak Kökü:














Bu da bir yemek dergisinden defterime yazdığım bir tarif. Biliyorsunuz ıspanağın en lezzetli yeri kök kısmı. Ama zor temizleniyor. Ben ilk önce tuzlu suda, ondan sonra sirkeli suda beklettim.


























haslanmis sebze tabagi bulgurlu mantarli ispanak koku 2


























Malzemeler:










1/2 çay bardağı ince bulgur


250 gram kadar ıspanak kökü


5-6 tane iri mantar


1 kuru soğan


2 diş sarımsak


1 su bardağı haşlanmış nohut


1 yemek kaşığı salça


1 yemek kaşığı dolma fıstığı


Zeytinyağı


Tuz


Karabiber


Pul biber


1 adet kesme şeker






















haslanmis sebze tabagi bulgurlu mantarli ispanak koku 3














Tarif:






Tavada az zeytinyağında dolma fıstığını bir çevirip alalım. Biraz daha zeytinyağı ilave ederek küçük doğradığımız soğanı, sarımsağı ve mantarı koyalım , iki dakika kadar kavuralım. Suda erittiğimiz salçayı da koyalım. Çok iyi yıkayıp süzdüğümüz ıspanak köklerini ekleyelim. Devamlı karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ispanaklar yumuşayınca daha önce üzerine sıcak su koyup kabarttığımız bulguru, haşlanmış nohutu, tuzu, pul biberi, şekeri, karabiberi koyalım. Ayırdığımız dolma fıstıklarını da ekleyelim. Birkaç dakika daha çevirip ocağı kapatalım. Afiyet olsun.


No comments:

Post a Comment